Jullie ervaring

Mijn stijl & aanpak voor het vastleggen van bruiloften

Er zijn heel wat trefwoorden in omloop in de sector van de huwelijksfotografie om de stijl van een fotograaf te omschrijven. Ik weet zeker dat je ze allemaal hebt gehoord: Fotojournalistiek, editorial, documentaire, fine art, enz. Ik vind het VEEL makkelijker om hier uit te leggen wat mijn stijl is in plaats van één of twee beschrijvende woorden te geven. Ik denk graag dat mijn stijl een mix is van “storytelling”, “portretfotografie”, “documentairefotografie” en “modefotografie”. Dat gezegd hebbende, waar het op neerkomt – ik hou van het documenteren van mensen. Dus laten we eens kijken wat dat eigenlijk betekent:

Mijn aanpak (een typische trouwdag):

(hou in gedachten dat dit alleen bedoeld is om mijn benadering van het documenteren van de dag te illustreren, en ik hou ervan als bruidsparen “off script” gaan en dingen totaal anders doen, dat wil zeggen: geen bruiloftsfeest, kleinere intieme bruiloften, etc.)

Ik ben bij bruiloftsfotografie erg “hands-off” (totdat het gaat om familieportretten + jullie portretten samen). Ik fotografeer de hele dag, van net voordat de jurk of het pak aangaat tot een uur na de eerste dans. Een uur voor de officieële starttijd voor het fotograferen ben ik aanwezig op jullie locatie. Na een praatje, een locatie doorloop voor het licht en een kop koffie zet ik al mijn camera's klaar en begin ik met fotograferen.

Tijdens het klaarmaken doe ik me graag voor als een van de andere meiden of jongens – zodat je je niet ongemakkelijk voelt als ik stilletjes door de kamer sluip of je een miljoen aanwijzingen en aanwijzingen geef. Afgezien van af en toe een suggestie om je op een plek in de kamer te zetten waar het licht beter is, geef ik eigenlijk niet veel aanwijzingen.

De hele dag door maak ik allerlei soorten foto's om het verhaal te vertellen, zoals sfeerfoto's, foto's van de buitenkant van gebouwen of zalen voordat de gasten zijn gearriveerd, foto's die meer vertellen over hoe de dag voelde, hoe het weer was, enzovoort.

Op dit moments zullen bruidsparen ofwel kiezen om elkaar voor het eerst te zien (de first look) en al hun foto's voor de ceremonie maken – zodat ze tijdens de receptie met hun gasten kunnen borrelen – ofwel wachten tot na de ceremonie om samen portretfoto's te maken. Ik besteed ongeveer 30 minuten aan foto's van het bruidspersoneel, ik maak twee prachtige groepsfoto's, een individuele foto van jou met elke vriend, een foto van jou met je vrienden, en een foto van je partner met hun vrienden. (d.w.z.: bruidsmeisjes, bruidsjonkers, bruidsjonkers, enz.) Deze foto's zijn vergelijkbaar met de familiefoto's, ze zijn tijdloos en klassiek en de helft zal camerabewust zijn (naar de camera kijken) en ik zal jullie interactie laten hebben voor de andere helft.

Daarna besteed ik ongeveer 30 minuten aan foto's van jullie twee. We zullen een of twee foto's hebben die camera-bewust zijn, en de rest zal meer interactie zijn. Ik moedig mijn koppels aan om dicht tegen elkaar aan te kruipen en deze tijd echt te omarmen omdat het de enige keer is dat ze de hele dag alleen samen zijn. Ik probeer van elk koppel te weten te komen waar ze zich goed bij voelen – soms zijn koppels minder gevoelig voor aanraken dan anderen of willen ze meer richting dan anderen. Voor het grootste deel is dit proces een samenwerking tussen jullie en mij, het grootste advies om geweldige foto's te krijgen is om te ontspannen en het proces te omarmen.

Tijdens de ceremonie ben ik volledig hands-off, ik regisseer niets. Ik documenteer alles wat er gebeurt en probeer zoveel mogelijk reacties van jullie dierbaren vast te leggen.

Daarna maak ik meestal de formele familiefoto's. Deze foto's zijn de meest traditionele die ik lever, ik vind dat ze tijdloos en mooi zijn en even belangrijk als de meer artistieke opnamen van de dag.

Tijdens het cocktailuurtje zweef ik rond op zoek naar momenten en emoties. Als er extra formele foto's nodig zijn met andere groepen vrienden of familie, is dit een geweldig moment om ze te maken.

Tijdens het diner zou ik graag bij de gasten zitten, zodat ik er helemaal bij hoor en geen vreemde ben die op de loer ligt met een camera, maar een gast die deel uitmaakt van het evenement. Voor de aanvang van het diner maak ik een aantal overzichtsfoto's van jullie prachtige gedekte tafels en de details. Nadat ik een aantal foto's heb gemaakt van jullie aan tafel, neem ik ook plaats om gezellig mee te eten. Als jullie eten, eet ik ook (want ik betwijfel of jullie foto's van jezelf willen terwijl jullie eten!). Als er toespraken worden gehouden tijdens het diner, beweeg ik me rustig voort om foto's te maken van de spreker en jullie reacties, en ook van de reacties van je familie.

Dan is het tijd voor een feestje! Ik ga meteen de dansvloer op voor een paar epische dansfoto's! Ik blijf meestal ongeveer de eerste 60 minuten van het feest na de eerste dans en vind het geweldig als het bruidspaar na hun eerste dans nog minstens één snel nummer op de dansvloer blijft.

Mijn 'stijl'

Wat betreft het daadwerkelijke uiterlijk van mijn foto's, lever ik zowel kleur als zwart-wit (meestal is ongeveer 10-20% van de geleverde trouwfoto's zwart-wit). Het gevoel van de foto's zal direct verband houden met de energie van de dag, als jullie dag vol gelach en gekkigheid is – zal dit volledig doorschijnen in de foto's, net als wanneer de dag rustig, intiem en zachtaardig is – zullen de foto's deze sfeer uitstralen.

Mijn ideale klant:

– Maakt zich niet druk om de kleine dingen (de kleur van de stoelen, elke individuele bloem in je boeket, etc). Na meer dan 100 bruiloften te hebben meegemaakt, ben ik me er zeer van bewust dat dingen niet altijd gaan zoals gepland. Ik kan het goed vinden met klanten die dit ook begrijpen en die sommige dingen kunnen loslaten, zodat ze weer in het moment kunnen zijn en kunnen genieten van de dag met hun dierbaren.

-Ik heb in het verleden gemerkt dat als ik tijd besteed aan het maken van een perfect geënsceneerde foto van een paar schoenen – er meer dan 15 andere dingen achter me gebeuren die ik over het hoofd zie. Het kan een kleine handdruk of blik van je moeder zijn, of je beste vriendin die haar speech schrijft en in tranen uitbarst terwijl ze de juiste woorden vindt om jullie vriendschap te beschrijven. Mijn cliënten begrijpen dat deze dingen veel beter gedocumenteerd zijn op hun lichaam, dan op een koffietafel.

– Wijzen naar de relaties in hun leven en de mensen op hun bruiloft. Mijn inspiratie op een trouwdag komt van de prachtige liefde tussen jullie en jullie gasten.

– Waardeert fotografie. Dit klinkt alsof het een no brainer is, maar het is super belangrijk dat ik niet alleen ingehuurd wordt omdat jullie een trouwfotograaf nodig hebben, maar omdat jullie er een willen, meer specifiek willen jullie het verhaal van de dag en de betekenisvolle relaties in jullie leven vastleggen, vanuit mijn perspectief. Ik kom op jullie trouwdag met mijn eigen achtergrond, emoties en connecties met mensen in mijn eigen leven, deze hebben mij allemaal gevormd en geven mij een specifieke lens om jullie dag door te bekijken. Ik zal jullie dag bekijken en documenteren terwijl hij zich ontvouwt. Ik neem jullie 5000 foto's mee naar huis, en maak een verhaal voor jullie, een verslag van jullie dag, met slechts 600 van die foto's. De gekozen beelden geven een emotioneel verhaal van hoe ik jullie dag heb waargenomen, dat in de plaats komt van de herinneringen die jullie werkelijk hebben, en over 30, 20 misschien zelfs 10 jaar zal dit verhaal de herinnering aan jullie dag zijn. Jullie huren niet zomaar iemand in om foto's te maken, jullie huren iemand in om letterlijk jullie herinnering te creëren aan een van de belangrijkste dagen van jullie leven.

Om enkele van mijn favoriete beelden te zien die ik in de loop der jaren heb gemaakt,

bekijk de video hieronder!